VOLVER A LA PAGINA INICIAL

 LA MARE DE DÉU DEL COLL - OSOR (GIRONA)

   Aquest Santuari es troba al bell mig de les Guilleries, solitari entre les valls d'Osor i de Susqueda, a les comarques de Girona i en els límits eclesiàstics del Bisbat de Vic. La magnífica i sòbria església romànica que trobem avui, amb l'imponent campanar d'espadanya sobre la porta i l'absis encarat a ponent, fou edificada a finals del segle XII; és a dir, ara fa més de 800 anys.

   En aquestes mateixes dates s'estava construint l'església i el claustre de Santa Maria de Lluçà, i feia poc que s'havien consagrat, al Ripollès, l'església de Sant Esteve de Llanars i la del monestir de Sant Pere de Camprodon. Totes elles, fetes amb pedres ben tallades i escairades i amb juntes fines, han arribat fins als nostres dies, i són magnífics exemplars del tipus de construcció pròpia de la darrera fase del fecund període romànic.

   L'impuls per a la construcció de l'església del Coll el donaren des del veí monestir de Santa Maria d'Amer, que era el propietari del lloc. Sabem, gràcies als historiadors i a la vella documentació, que l'església del Coll rebé donacions entre els anys 1184 i 1187, unes donacions que serviren per a edificar l'església i per a erigir una petita comunitat -un priorat- de monjos benedictins. Aquesta comunitat, que depengué sempre del monestir d'Amer, no passà mai dels quatre o cinc monjos, i a poc a poc s'anà extingint. Actualment l'església de Santa Maria del Coll és una parròquia i un entranyable santuari del bisbat de Vic.

   Hi podreu admirar el que resta de l'antic retaule barroc del segle XVII, obra d'Antoni Barnoya, i un vitrall contemporani de l'artista gironí, Domènec Fita, que tanca la porta de migjorn. L'absis fou decorat l'any 1941 amb pintures de Joan Casanoves. Ornamenta l'altar una reproducció de l'antic Frontal romànic que ara es troba al Museu Episcopal de Vic. Presideix la nau d'aquest temple la imatge de Santa Maria del Coll, que gaudeix de la veneració dels fidels de la contrada i de tots els devots que s'hi apropen. Acosteu-vos-hi i pregueu-li amb confiança: Verge del Coll nomenada, mireu-nos amb pietat!

Article de Mn. Joan Baburés. Ex-Rector del Santuari. 

"Sou d'Osor guardiana i mitjancera,
que ens mireu des del Coll, mare de Déu.
Nostres cors, dia i nit, per Vós bateguen,
vulgueu, doncs, escoltar la nostra veu"

(Fragment de la poesia "A la Verge del Coll" de Ramon Cabanas)

http://www.terra.es/personal/angerod/mariolog.htm